Comportamentul uman, mereu, in discutie...

Omul, cauza si efect

Omul facut sau nu "dupa chip si asemanare" este subiectul de analiza, observatie si cercetare al sau, prin altii sau chiar prin el insusi. Biologic, omul este un intreg extrem de complex, cum la fel de complex este si din punct de vedere chimic. Mecanismele statice si cinetice ale omului dovedesc aceeasi complexitate, putandu-se spune, fara rezerve ca omul este o masinarie complexa ce nu a putut fi inca inventata de om... Cele doua stiinte ale vietii, biologia si fizica (cu extensia sa chimia) la care se adauga stiinta mixta, biofizica si biochimia, ma hazardez sa spun ca a studiat peste 90% din ceea ce inseamna omul, dand "ingineriei biofizice", medicina, suficiente principii pe care sa se bazeze in ceea ce are de facut. Si, imprumutata expresie "Precum in Cer asa si pre Pamant", redusa la cauzele ce declanseaza tulburari si boli, s-a dovedit valabila si in studierea mecanismelor de aparitie a acestora, prin com-paratie tocmai cu mecanismele de "functionare corecta" a masinariei om. "Avantajele" prea putin dovedite ale chi-miei a inversat in mare masura sensul gandirii medicilor, ajungandu-se, in momentul de fata la tratarea efectului, fara a lua in considerare cauza... medicii ajungand o biblioteca de substante active si actiunea acestora.

Ca om, fara pretentii de cunostinte avansate de medicina, ca pacient, ca terapeut prin metode alternative, si nu in ultimul rand ca initiat, trag si eu un semnal de alarma, semnal ce ar trebui auzit de cei in masura sa se readuca, firesc si normal, cu picioarele pe pamant, sa priveasca mult mai mult spre "omul-fiziologic" si cu mult mai multa atentie spre "omul-patalogic".


Omul este, fara tagada un sistem real, fizic. Iar cele doua stiinte mai sus amintite il au ca obiect de studiu din acest punct de vedere. Dar omul nu este doar un animal cu pantofi, omul este inzestrat si cu capacitatea de a invata si de a gandi. Acesta este cel de-al doilea plan, nicidecum material, dar cu debuseu al actiunilor in cel real. Este planul psihicului, constient, subconstient sau inconstient. Primele doua aspecte sunt domeniul de studiul al altei stiinte, Psihologia. Psihologic, incet, incet, s-a dovedit ca omul este la fel de complex, chiarmult mai complex decat sub aspect fizic. Psihologic se poate spune ca exista tot atatea modele cati oameni exista... Deci cine ii poate studia pe toti?


Cel de-al treilea aspect al "omului psihic" este poarta catre un alt "om". Aici s-a incercat, printr-o ramura a "ingineriei bio-fizice", psihiatria, interventia asupra planului psihologic. Rezultatele "sunt pe masura"... Pacientii raman pentru totdeauna prizonierii acelor otravuri ce nu ii mai lasa sa se manifeste omeneste, fie ca sunt ele somnifere, sau calmante sau anti-halucinogene. E usor sa vada oricine asta. Un asemenea "hap" poate fi util in conditii de maxima urgenta, calmand starile, dar neputand opri dezastrul. Concluzia este foarte simpla, si aici o spun fara rezerve: Calea psihiatriei este cea mai gresita cale de tratare a omului. Omul tratat de psihiatrie nu este un om bolnav! Psihiatria o asociez cu o masinarie ce ucide oameni!


Psihologii (oameni care au studiat un "logos") sunt partial adeptii psihiatriei. Altii sunt tocmai in polul opus, neconsiderand psihiatria ca fiind modul de tratare al problemelor descoperite de ei. Primii sunt sceptici la orice alta idee ce nu au invatat-o la scoala, ei fiind cei care stiu nu insa si cei care inteleg. Si cred ca prin asta am spus destule. Ceilalti au avut curajul de a fi oameni de stiinta. Ii las la o parte pe cei care au inteles sensul acela extrem de complex al omului si implicit al metodelor de "explorare" al universului uman, dand mereu mana si cu "alternativele" si neconventionalul. Exista si printre acestia oameni cu un ego foarte mare, orgoliosi, care considera ca doar ei pot rezolva problemele... Pe ei i-as ruga sa se uite putin in oglinda...


Omul nu poate fi doar o dualitate, mult mai repede omul poate fi privit ca o triada. Nu este aceasta o lege, un principiu ci este o teorema demonstrabila. Primii care au demonstat acest lucru au fost psihologii - Freud si Jung pot fi oricand dati ca exemplu. Au avut curajul de a privi inspre trecut dar si inspre "stiintele oculte". Iar religiile sunt o mare parte a acestor stiinte.

 

Pe acest plan, lucrurile "vechi de cand lumea" au fost invaluite in mister, devenind, de multe ori din cauza celor ce slujesc institutiile religioase, subiecte tabu. Osciland intre sprijin neconditionat (cum au facut-o si o fac sihastri si a-devaratii preoti) si incalcarea liberului arbitru, bazandu-se pe forta sociala pe care nu de putine ori au primit-o in dar de la mai-marii politici ai vremurilor, sunt propagatori ai unor idei false, nu rareori impotriva oamenilor.


 


Pagina in lucru...
va rog reveniti...


 

Cordonul ombilical se taie la nastere. Dar unii uita, nu stiu sau nu vor sa stie acest adevar!